top of page

Wat je van bomen leren kan.

Het lezen van dit artikel zet iets in beweging, brengt je in een vernieuwd bewustzijn van de mogelijkheden om je eigen natuurlijke staat van zijn te herkennen dankzij de natuurlijke staat van zijn van de natuur. Deze is. Zo binnen zo buiten. Het lezen van dit artikel zal je langzaam meenemen in een ruimere kijk naar alles wat is en dat je je eigen ruimte vanuit een totaliteit meer zal innemen.


Welke gezondheidsvoordelen heeft het voor ons om in de buurt van bomen te zijn?

Medisch zijn er zeer veel onderzoeken die de gezondheidsvoordelen bewezen hebben. Je komt tot een “unwinding” vanuit je zintuiglijke hier en nu ervaring. Je lichaam komt terug thuis in een natuurlijke staat van zijn. Je komt vrij van je denken en helemaal in je totale zintuigelijke lichamelijke gewaarwordingen.


Hoe komt het dat bossen zo heilzaam zijn?

Door de zijns energie, de natuurlijkheid van de dingen. Door de manier waarop de bomen er gewoon zijn ongeacht de omstandigheden. Alles in de natuur “is”. Vrij van oordeel, denken, oude conditioneringen, conflicten, de beste willen zijn, beter willen presteren… al die elementen zijn daar niet aanwezig. Wat een opluchting, wat een bevrijding voor veel mensen. De natuur heeft een natuurlijke kracht in zich.Ben je bekend met Japans bosbaden?

Ja, hetgeen iedere bewuste wandelaar in het bos doet. Bewust, hier en nu wandelen. Jezelf integreren in de natuurlijke staat van zijn, het landschap in jezelf vanuit je totale aanwezigheid hier en nu herontdekken.


Ik kan als advies geven als je wil bosbaden dat je vooreerst in een zintuigelijk ervaring gaat. Iedereen herkent de frisse geur van een bos na een regenbui bijvoorbeeld. Het tactiele in de zomer op je blote voeten wandelen is heel erg prikkelend op je lichamelijke gewaarwordingen hier en nu.

Je komt uit je denken en in je lichaam. Heel veel mensen zitten “gevangen” in hun denken. Het lagere denken is de voedingsbodem voor angsten, negatieve rampscenario’s bedenken, ...

Vaak zitten mensen in 1 groot hoofd van enkele meters en bengelt een mini lijfje daaronder. Na een bewuste wandeling in het bos heeft je lichaam terug contact met je hoofd en ben je niet meer alleen je hoofd. Je voelt je dankzij de bomen groter worden, ruimer. Je komt in het hier en nu dankzij de vertraging, de verwondering. Je denken stopt. Je bent er.Zit er in de manier waarop bomen communiceren en voor elkaar zorgen een les voor ons verborgen?

Jazeker, de zorg voor elkaar vanuit onvoorwaardelijkheid neutraliteit. Het alerte bewustzijn hier en nu. Als er iets niet klopt gaan de bomen in actie en waarschuwen ze mekaar. Ze gaan hierin niet selectief te werk. Ze helpen iedereen. Ze zijn vrij van oordeel en gaan niet met mekaar in competitie ook blijven ze uit het vergelijken. Ze zijn aanwezig. Ik heb nog nooit een boom weten discussiëren, ruzie maken, oordelend handelen… Ze plakken nergens een label op.


Kunnen bomen onze aanwezigheid voelen?

Dat Weten we niet....

Ik nodig je volgende wandeling uit tot het volgende:

Stel je voor in je fantasie dat je een reuzen fluwelen zachte hand hebt… en deze raakt de bomen, de takken, de kruin, de stam.. zachtjes aan. Je zal verstelt staan van wat zich dan ontvouwt. Probeer het eens uit.

Er is micro-cosmos en macro cosmos. Je eigen adem die in je eigen lichaam is, de adem van de bomen en de adem van de natuur, de aarde, de cosmos. Het eb en vloed… Als je je fluwelen hand eens uitstrekt in de natuur, kom je vanzelf in deze ruimere ademhaling waarin alles met elkaar is verbonden. Dat is je natuurlijke staat van zijn. Van hieruit kom je best in actie.


Kunnen bomen onze energie absorberen en andersom?

Bomen kunnen ons nooit kwaad doen. Tenzij ze op ons vallen. Maar dat is ook dan het lot.

Bomen gaan je eerder meer rust geven juist vanuit hun neutrale staat van zijn, hun stabiliteit, hun alerte aanwezigheid. Hun manier van er altijd te zijn is wat ons zo intrigeert als mens, in vrede met dat wat is.Welke bomen hebben algemeen welke energetische eigenschappen?

Een treurwilg spreekt voor zich, deze omhullen je en koesteren je. Alleen al door hoe de kruin groeit. Maar dat kan ook een andere boom zijn die zo een omhullende kruin heeft.

Een berk staat vaak voor pionierschap, iets nieuw creeeren als je in zo een fase van je leven bent.

Maar ook daar kan een andere boom je toe inspireren.

Een beuk staat voor vrolijke speelse rechtlijnigheid. Maar ook dat kan een andere boom je bieden.

Het is moeilijk daar een lijn in te trekken. Je gaat dat zelf voelen waar je aantrek naar hebt in die moment opname van je leven. Daar op dat moment. Dat is mijn aanvoelen.


Hoe vind je ‘jouw boom’?

De boom waar jij door gefascineerd bent, de boom die je intrigeert en bezig houdt. De boom die je aantrekt. De boom die je “raakt” in je hele wezen.


Hoe kunnen bomen ons een uitgang bieden van ons jachtige bestaan?

Na een tijdje dat je aan het landen bent in de natuur, ga je bewuster vertragen… eerst zien ze meer en dan voelen we meer. Uiteindelijk landen we helemaal in het hier en nu, in het natuurlandschap waar we vertoeven. Vele meditatieve oefening starten met een ervaring in de natuur waar er vanuit een bewuste alertheid de diepe rust wordt ervaren.


Uren en uren achter je scherm vertoeven wissel je best af met even in een park of indien mogelijk een bos te gaan. De hoog technologische ontwikkelingen hebben veel voordelen maar ook een nadeel nl als je dit niet in balans gebruikt kan het vernauwend inwerken op je zijns kwaliteit. Je zal wel eens oog in oog hebben gestaan met een eekhoorntje. Dan op dat moment ben je. Je bent gefascineerd. Verwonderd. In totale rust, hier en nu in een bewuste aanwezigheid. Net als de eekhoorn. Op dat moment hoort je de stilte tussen de geluiden. Je gaat de ruimte tussen de woorden en zinnen voelen. Je krijgt een totaal ervaring van alles wat er is.


In prehistorische tijden leefden we een met de natuur. Denk je dat de afstand die er nu bestaat tussen mens en natuur voor veel problemen heeft gezorgd?

Ja en neen.

Enerzijds zijn we hoger en krachtiger in onze technologische ontwikkeling. Wat zeer zinvol is. We kunnen veel meer dan voorheen.

Anderzijds wisten de mensen bijvoorbeeld aan de stand van de naalden bij een naaldboom, uur per uur het weer te voorspellen.


We gaan vooruit mits we dit vanuit een bewuste zijns ervaring doen. Mits we vertrekken vanuit een natuurlijke staat van zijn, verbonden vanuit neutraliteit met dat wat is… Dan ga je in actie met het hoogste goed voor alle betrokkenen. Waar iedereen beter van wordt. Vrij van onze oude conditioneringen in onze opvoeding. Nog zo een lesje van de bomen....


Zo merken we op dat in de geschiedenis de slavernij en uitbuiting van de mede-mens door veel mensen nog als “ok” werd ervaren. Uiteraard is dat niet ok, het mist de gelijkwaardigheid, het respect. Nu groeien de mensen al meer in bewustzijn. Er zijn véél meer mensen die de gelijke rechten van alle mensen als een essentieel iets ervaren. Zo is er nu het feit dat de destructieve geschiedenis die wij als Belgen hebben aangericht in Congo in rechtzetting. Ons bewustzijn groeit hoe dan ook. Maar bewegingen zoals bewust adem halen, regelmatig in de natuur gaan… geven je bewustzijnsgroei een stimulans in de goede richting.Welke oefeningen kan je concreet doen om in de zijns energie te komen?

Ademen - dat is dé ingangspoort

Je zintuigen bewust gebruiken.

Vertragen.

Heel alert aanwezig zijn.

Verwondering , bewondering voor dat wat is.

Haal het label eraf, het oordeel

In vrede zijn met dat wat is (ik heb nog nooit een boom zien ruzie maken).

Onvoorwaardelijkheid.


Dit alles heb je altijd bij je.
Het voordeel van de natuur is dat daar deze bewustzijnsenergie er al is, en je gewoon kan “inpluggen”.
Hoe merk je aan jezelf dat je in een zijns energie bent? En hoe merk je dat je dat niet bent? .


Zodra je voor jezelf zorgt en vanuit je opgebouwde eigenwaarde in contact gaat met anderen heb je een wederkerigheid in constructief contact. Vanuit je zijnsenergie je leven organiseren en doen geeft een diepere voldoening aan het leven. Je handelt vrij van je oude conditioneringen of gewoontepatronen die je hebt geërfd van je ouders en opvoeders. In de zijns toestand zijn er geen conditioneringen. Dan is alles. Je overstijgt het duale. Het zijn allemaal bomen. Bomen gaan niet vergelijken of ze wel esthetisch staan of ze wel goed genoeg zijn... ze zijn. Los en bevrijd van hun denken. Je kan succesvol zijn zonder deze bewuste aanwezigheid maar je zal steeds het gevoel hebben dat je iets mist… en dat kan echt gaan knagen op termijn. Zo komen mensen vaak in een burnout terecht. Het lagere denken kan je echt letterlijk aan de draai houden. Vooral s nachts bij veel mensen. Het is op den duur een wentelen in negatieve gedachten. En dat heeft de gekende gevolgen zoals depressies of overdreven angsten waardoor mensen weinig nieuws durven initiëren in hun leven. Een burn-out kan je voorkomen door vanuit je bewuste natuurlijke staat van zijn elke ochtend in actie te komen.


Je kan het metaforisch vergelijken met een korte steekvlam (zonder zijnsenergie) of een warm gezellig brandend haardvuur op de juiste temperatuur waar je echt van kan genieten.


Een boom doormaakt vier seizoenen, net zoals een mens?

De mens heeft de natuurlijke celregeneratie, waar de seizoenen ook in vervat zitten. De mens in zijn/haar levensfasen kent ook zijn/haar seizoenen.De lente, de jonge zich ontluikende meisje of jongen. De zomer, de jeugdige twintiger in de volle bloei en genoeglijkheid van het leven. De herfst, de adolescentie de kleur in je eigen leven erkennen. En tot slot de winter, de wijze man of vrouw die naar binnen gericht is. Deze metafoor is een metafoor van het leven. Ook hier is de micro cosmos en macro corsmos van toepassing. S Morgens ontluikt de dag, de middag is de volle bloei, de namiddag komt je dag in volle ontwikkeling en ’s avonds ga je terug helemaal naar binnen. Naar je slaap. Naar je zijnsenergie die je elke nacht opnieuw kiest. Bewust of onbewust. Je kent wel het spreekwoord: daar moet ik een nachtje over slapen. Ook zo kom je in de zijnsenergie van totale overgave. En helemaal fris herboren iedere ochtend. Vandaar het fundamentele belang van een goede nachtrust. Vrij van je denken, helemaal in overgave naar dat wat is.

Op ieder einde volgt een nieuw beginVerschenen in Goed Gevoel


HeidiGeldersgoedgevoel
.pdf
Download PDF • 15.15MB

1.016 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Verbinding.

Comments


bottom of page