top of page

De illusie die wij angst noemen.

In de kern van emotionele angsten is een onmetelijke allesomvattende rust


Auteur: Heidi Gelders, master coach


Stel je voor dat je angst zou kunnen inzetten als bondgenoot, in plaats van ertegen te vechten als vijanden. Hoe zou jouw leven er dan uitzien? Wat als je voorbij de angst kan gaan? Wat brengt deze emotie jou? Dat soort vragen staan centraal in dit artikel. Wanneer je dit artikel leest, neem je tijd en vertraag. Wees je tijdens het lezen bewust van je lichaamsgewaarwordingen. Voel tussen de woorden en zinnen. En ontdek samen met ons de allesomvattende ruimte waarin angst geneutraliseerd kan worden.


Angst is een emotie, net als alle andere emoties zoals kwaadheid, verdriet… . Dit is een fundamentele werkelijkheid. Het is een deel van je totale ‘Zijn’, jij wordt er niet door overheerst. Blijf uit de verzelfstandiging van de angst. Je geeft je emoties en je angsten geen vrijgeleide om je te domineren in je dagelijks bestaan. De totale Jij beslist hoe jij je voelt en ervaart in je leven. Je bent zoveel meer dan je angsten.De positieve intentie van angst

Angst zorgt ervoor dat je alert en aandachtig blijft. Je leert de werkelijkheid nauwkeurig te observeren. Je emoties zijn signalen en triggers van waaruit jouw ‘totale jij’ onderzoekt wat ze je willen duidelijk maken. De emoties hebben nood aan erkenning. Hoe bezorg je die? Je start best met emoties bewust te zien, te voelen en te ervaren vanuit je observator. Alle emoties hebben een goede intentie als je naar de kern ervan gaat. Deze exploraties zijn een groei in bewustwording. Durf je angsten te doorgronden vanuit je observator, en dit met de ondersteuning van het allesomvattende helende supramentale veld.


Wees je bewust van je gedachten

Er is een valkuil om angsten uit te vergroten. Angst wordt een probleem als het een leven op zich gaat leiden. Dan is angst degene die je wegslingert van jezelf. Doemdenken kan je tot groteske rampscenario’s sturen puur vanuit je hoofd.Overstijg je primaire basisreacties vanuit een gronding in het hier en nu. Er zijn drie primaire reacties op angsten vanuit je oerinstinct: vluchten, bevriezen of vechten.

Vluchten is de realiteit niet onder ogen willen zien en het hele gebeuren negeren.

Bevriezen is dat je niet meer voelt wat er werkelijk gaande is. Je ondergaat.

Bij vechten aanvaard je niet wat is en vat je de strijd aan.


Tips:

· Als je overspoeld wordt door je angsten, is het waardevol jezelf de volgende vraag te stellen: “Is dat zo?”

· Schakel je zintuigen in: proef, ruik, hoor en kijk. Zo geraak je uit je hoofd.

· Kijk vanuit een ander perspectief, doe eens alsof je het hele gebeuren zou filmen of fotograferen.

· Zet je voeten naast elkaar. Zo kunnen angsten (die vloeibaar zijn) van je afglijden.


Je kan misschien wel denken dat je geen angsten hebt momenteel. Je kan van het ene uiterste naar het andere uiterste gaan. Toch is mijn advies om uit de polariteiten te blijven. Het is telkens én én, vanuit een realiteit hier en nu. Ik raad je aan om telkens de middenweg te kiezen, dit zorgt voor harmonie. Als je toch polariteiten voelt, eer de beiden en beweeg je in het midden.

__________________________________________________________________________

De kracht van angst toepassen in het dagelijkse leven

Angst nodigt je uit om je eigen logica bewust te volgen

Het hoger denken (bijvoorbeeld: hoe kan ik mijn immuniteit aansterken naar aanleiding van covid-19) gebruiken in plaats van het lager denken (doemscenario’s) is een krachtige onderbouw naar zelfzorg. Hier is de focus om je denken als een constructieve hulpbron in te schakelen.


Angst nodigt je uit in het hier en nu te blijven

Je ademhaling is de ingang naar het hier en nu. Je adem is iets dat je altijd bij je hebt en je meest directe weg naar je eigen innerlijke weten en diepe rust. Die is er altijd. Het is enkel zaak er bewust op in te pluggen.


Jij bent niet de angst, angst wil je alert houden

Er is wel degelijk een deel in jezelf dat je waarschuwt voor opkomende mogelijke gevaren. Kijk eens naar je angst vanuit een andere invalshoek. De plaats van waaruit je naar je angst kijkt, zal je angstniveau doen afnemen. Je zal je op die manier beseffen dat je nog zoveel meer bent en dat er nog zoveel meer is.


Angst en aanvaarding van dat wat is

Stop met vechten tegen je eigen gevoel. Je weet in je allereerste indruk wat wel of niet klopt. Dat is het ‘diepe weten’ vanuit je ‘hart-brein’. Leer je lichaamstaal kennen en vertrouw op de signalen van je lijf. Je kan de geneutraliseerde angst vergelijken met de kracht van de zee. Aan de oppervlakte is de zee buigzaam. Je kan erop gedijen. En als je in de diepten van de zee gaat, voel je haar kracht en wilsenergie. Ga gerust in de diepten van jezelf, je eigen innerlijk weten.


Angst nodigt je uit kritisch de media te volgen

De media kunnen een trigger zijn om dieper in je angsten weg te glijden. Ga in zelfzorg en volg uitsluitend het belangrijkste in de media. Ik nodig je uit om kritisch naar het nieuws te kijken. Laat je er niet in mee slingeren.Observeer. Luister - als je dan toch kiest om de media te volgen- naar diverse nieuwskanalen. Zo krijg je een ruimere kijk op het hele gebeuren.

Angst nodigt je uit om te vertragen

Je wordt je bewuster van dat wat er werkelijk is als je vertraagt. Van dan af ga je bewuster je omgeving observeren. In onze maatschappij gaat alles razendsnel. Alles moest eigenlijk gisteren al gebeurd zijn. Is dat zo? Angst nodigt je uit er eens een nachtje over te slapen. Het klinkt contradictorisch, maar vaak geeft vertragen meer snelheid. Door te vertragen vermijd je omwegen vanuit vluchtige reacties, maak je niet langer de verkeerde keuzes en stap je gerichter op je doel af.


Angst en het onvermijdelijke van de dood aanvaarden

De diepste angst in ieder mens is de angst voor de dood. Bij het sterven laat je alles los: je denken, je dierbaren, je lichaam, je verstand… en de controle. Sterven is de enige zekerheid die iedereen heeft. Het aanvaarden van de dood geeft je meer goesting in het leven.


Tips & tricks om te leren omgaan met angst voor de dood

- Stel je bij een opkomende paniekaanval de vraag: “Zal ik nu sterven aan datgene wat me nu deze angsten bezorgt?” Meestal is het antwoord: “neen”. Voel de opluchting.

- Plan je bucket list concreet in. Zet alles op datum en uur in je agenda. Leef.

- Neutraliseer je ‘onafgewerkte zaken’. Met wie wens je nu al jaren eens af te spreken om iets vanuit het verleden op te klaren? Maak die afspraak. Je zal je meteen veel vrijer voelen.

- En als je iemand nog altijd niet kan vergeven, probeer het toch. Je zal meer rust en vrede in je leven ervaren. Je kan ook jezelf vergeven voor alles wat je anders hebt gedaan dan oorspronkelijk de bedoeling was. Probeer het eens uit.

- Je kan de authenticiteit en eerlijkheid concreet toepassen in je leven. Zet recht wat moet rechtgezet worden. Zorg voor je innerlijke rust, zodat je iedereen recht in de ogen kan kijken.

____________________________________________________________________________

Oefening voor de ‘durvers’ onder ons: bewust duiken in je angst

Stel: je gaat helemaal in de angst, zo erg dat je de angst dreigt te worden. Laat die angst vanuit het contact met je innerlijke observator er helemaal zijn. Ik nodig je uit om bewust dieper en dieper in de angst te ‘duiken’, tot je niet meer verder kan, helemaal tot op de bodem van de put. Laat je verrassen door wat er zich vervolgens ontvouwt. Weet en voel, en besef dat er steeds het allesomhullende, koesterende veld van heling is.

____________________________________________________________________________

Zodra je angsten meer in neutralisatie zijn gebracht door ze bewust te exploreren, komt er meer energie en ruimte vrij in jezelf. Je leert meedeinen met de golven van de zee. Je herontdekt en eert je eigen oorsprong, precies door in jezelf te verzinken. Je bent bewogen in je innerlijke rust. Durf voluit voor het leven te kiezen.

____________________________________________________________________________

Proficiat, je hebt dit artikel over angsten gelezen en er is nu ongetwijfeld iets in beweging gekomen in jezelf. Je ontdekt een vernieuwd bewustzijn binnen je eigen energie. Je bent nu meegegaan in een ruimere kijk. Je kiest ervoor om uit je slachtofferrol te stappen en bewust te observeren naar wat er werkelijk is. De angsten gaan niet langer met jou op de loop. Je groeit vanuit je mentale naar het hoger mentale, tot in het supra-mentale. Vanuit dit Supra-Mentale veld, deze alerte Zijnsenergie kan je alles aanschouwen, ook je angsten. In elk probleem zit de oplossing vervat. Stel, je neutraliseert je angsten en ontdekt een diepe vreugde voor het leven. Zo kom je tot een authentieke Zelfrealisering. Verras jezelf.


Verschenen in Bloom Magazine


Heidi Gelders Angst Artikel Bloom 2105
.pdf
Download PDF • 709KB

1.113 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Verbinding.

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page